Een schroevendraaier is een noodzakelijk stuk gereedschap in elke werkplaats. Het is de moeite waard om verschillende kruis-, sleufkop-, inbus en torxschroevendraaiers te bezitten. Natuurlijk, afhankelijk van wat we doen.
Sleufkopschroevendraaier (plat)
Waarschijnlijk werden deze voor het eerst uitgevonden. Het ontwerp is zeer eenvoudig, zie afbeelding. Populair, vooral in het verleden.
Kruiskopschroevendraaier
We onderscheiden de volgende soorten:
a) Phillips-Kruisschroevendraaier (PH)
Bij deze wordt het gereedschap gecentreerd naar het midden van de schroefkop.
Verdere ontwikkeling van Philips:
b) Pozidrivschroevendraaier (PZ)
Pozidriv heeft vier extra ribben, en zal alleen een goede passing optreden indien het juiste gereedschap wordt toegepast. Bij gebruik van de juiste Pozidrivschroevendraaier zal de schroef ook bij horizontaal houden van de schroef in het bit blijven zitten.
c) Zeskantschroevendraaier (inbus 0f HEX)
Geschikt voor schroeven met buiten- of binnenkant zeskant. Bij dit type schroef is een binnen zeskant verzonken in een cilindrische schroefkop.
d) Torxschroevendraaier (T)
Geschikt voor schroeven met een een stervormig gat met zes hoekpunten waarin de torxsleutel past. Er zijn torxschroeven en -sleutels in verschillende maten. Torx heeft als voordeel een betere overbrenging van de kracht van de (mechanische) schroevendraaier op de schroef en minder kans dat de sleutel uit de schroef schiet. Hierdoor wordt de montage makkelijker.
e) Torxschroevendraaier (Torx TR)
Er bestaat ook een torxkop met een puntje in het midden: Tamper Resistant torx (Torx TR). Deze kunnen niet met een standaard torxsleutel worden losgedraaid, maar er zijn ook torx-sleutels/schroevendraaiers met gaatje te krijgen waarmee dat wel gaat.