Wanneer we een nieuwe grasmaaier willen kiezen voor aanschaf welke voor ons het beste is , dan is het handig om de parameters eens onder de loep te nemen. Wij hebben de belangrijkste voor u samengevat.
Het is algemeen bekend dat een kleine grasmaaier geen partij is voor een uitgestrekt gebied. Echter andersom is het het zelfde, aanschaf van een "grote" grasmaaier voor een klein gazonnetje of tuintje heeft ook niet echt veel nut. Wanneer we bijvoorbeeld eigenaar zijn een tuintje van slechts enkele tientallen vierkante meters dan is een handgrasmaaier al voldoende. Bij oppervlaktes van meer als 50 m2 zijn de electrische grasmaaiers de juiste partij. Benzine grasmaaiers voelen zich het best in terreinen van enkele honderden vierkante meters. Voor het ruigere en grotere werk bijv. boven de 2000 m2 zijn er de zelfrijdende (met aandrijving) grasmaaiers.
Vermogen
Het vermogen van electrische grasmaaiers wordt meestal aangegeven in Kilowatts (Kw), van benzine grasmaaiers in Kilowatts (Kw) of in paardenkrachten (PK). Ter verduidelijking 1 PK staat ongeveer tot 0,74 Kw. Het is vanzelfsprekend dat het vermogen hoger dient te zijn hoe groter het te maaien oppervlakte is. Een electrische grasmaaier kan oververhit raken terwijl een benzine grasmaaier vermogen kan verliezen door deze in te zetten in gebieden welke een te grote weerstand bieden als waar de grasmaaier tegen kan bijv. te hoog gras, te nat gras. Gemiddeld hebben electrische grasmaaiers vanaf 340 tot 1150 W terwijl benzine varianten vanaf 3,5 tot 6,0 pk bezitten aan vermogen.
Maaibreedte
De gemiddelde maaibreedte ligt tussen de 30 en 60 cm. Hoe hoger de maaibreedte is hoe minder tijd we kwijt zijn aan de maaiwerkzaamheden en we minder rondjes of baantjes hoeven af te leggen. Echter een nadeel van een hogere maaibreedte is het manouvreren tussen planten, struiken of gewassen, oftwel op plaatsen waar de doorgang smaller is.
Opvangbak, zij-uitgooi of mulchen
Een ander belangrijke eigenschap is de manier hoe het gras wordt verwijdert. De meest populaire wijze is dat het gras wordt opgevangen in de opvangbak aan de achterzijde van de grasmaaier. De zij-uitgooi wordt meestal toegepast wanneer er zeer droog gras gemaaid moet worden. Sommige grasmaaiers hebben tevens een mulch-functie echter is deze functie niet noodzakelijk. Mulchen houd in dat het gemaaide gras wordt fijngemalen voordat deze wordt uitgestrooid. Daarbij moet wel opgemerkt worden dat wanneer er gemulchd wordt er vaker gemaaid moet worden (minstens 1 a 2 keer in de week) en het gebruik van bepaalde middelen die de bedekking bevordenen.
Volume grasopvangbak
Van de ene kant is het hebben van een grote grasopvangbak voordelig zodat er minder vaak moet worden gestopt voor het legen ervan. Aan de andere kant is het werken met een bijna volle grote opvangbak een stuk zwaarder dan met een iets kleinere bijna volle. De grasopvangbak is afhankelijk van het vermogen van de grasmaaier en van het type/soort. Een gemiddelde electrische grasmaaier bezit een opvangbak van 20 a 30 L terwijl benzine grasmaaiers opvangbakken hebben van zelfs 80 L. Opvangbakken zijn meestel gemaakt van textiel of van kunststof. In het geval van een kunststof opvangbak wordt deze ook wel een opvangtank genoemd.
Regelbare hoogte
Najlepiej, by sprzęt dysponował funkcją centralnej regulacji wysokości koszenia. Co to oznacza? Że można ją regulować za pomocą jednej dźwigni. I nowsze modele urządzeń właśnie taką opcję posiadają. Het is het beste om een grasmaaier aan te schaffen welke een centrale hoogteregeling bezit. Wat dit inhoud is dat er met slechts 1 hendel de gehele hoogte wordt geregeld.
Gewicht
Een lichtgewicht grasmaaier is niet alleen makkelijker te bedienen maar vermindert ook de lichamelijke vermoeidheid. Daarnaast is zo'n grasmaaier makkelijker te vervoeren of op te bergen. Tot de lichte klasse behoort de handgrasmaaier, accu grasmaaier als ook de electrische grasmaaier ( van enkele tot enkele tientallen kg). De benzine grasmaaier zijn dan wel de meest efficiente maar daarnaast meestal ook de zwaarste.
Soort ondergrond
Op oneffen gebieden zal een benzinegrasmaaier zich beter voelen dan een electrische- of handgrasmaaier. Terwijl in gebieden waar veel bomen, struiken of gewassen staan en er veel gemanouvreerd dient te worden zal een accugrasmaaier zich beter voelen. Door zijn compacte maat kan er makkelijker mee gemanouvreerd worden en dankzij de accu is een voedingskabel niet meer nodig.
Overige parameters
Een belagrijk iets is ook de aandrijving op de voor- of achterbanden wat weer een uitkomst is bij werkzaamheden op uitgestrekte terreinen. Niet onbelangrijk is van welk materiaal de banden zijn geproduceerd. De minst duurzame zijn die van kunststof en de meest duurzame zijn die van aluminium. Een vooruitgang is het snelstartsysteem. Wat betreft de ombouw dan dient deze bestand te zijn tegen corrosie en schades.