Pleisterwerk is een van de belangrijkste elementen van de afwerking van het huis. Er zijn veel verschillende soorten pleister op de markt, die verschillende visuele effecten en specifieke eigenschappen mogelijk maken. Het is de moeite waard niet alleen te weten hoe pleisterwerk moet worden aangebracht en welke soorten het zijn, maar ook hoe deze taak gemakkelijker kan worden gemaakt met het juiste gereedschap.
Een paar woorden over pleisterwerk
Pleisterwerk is een laag die op muren, plafonds en andere elementen van gebouwen wordt aangebracht, om een glad en effen oppervlak te verkrijgen. Het vormt een basis voor verdere werken - tegels leggen of schilderen. Het is meestal gemaakt van gips of cementmortel.
Cement-kalkpleister heeft een goede gladheid en duurzaamheid. Het is geschikt voor kamers waar de luchtvochtigheid vaak hoog is. Het nadeel is dat het niet een van de goedkoopste oplossingen is en dat het ongeveer 4 weken duurt voordat deze pleister volledig droog is.
Gipspleister mag niet worden gebruikt voor kamers met een verhoogde luchtvochtigheid, zoals keukens of badkamers. De ermee bedekte laag zal echter veel gladder zijn dan de met cement bedekte laag, wat in sommige regelingen een groot voordeel is. De droogtijd is ook een voordeel; onder de juiste omstandigheden duurt het ongeveer 2 weken. Gipspleister is niet bestand tegen lage temperaturen, waarmee ook rekening moet worden gehouden als u bijvoorbeeld een onverwarmde ruimte renoveert.
Classificatie van pleisters
Pleisterwerk is de belangrijkste productgroep. Zij worden in verschillende categorieën onderverdeeld naar gelang van het aantal aan te brengen lagen en de wijze van afwerking. Niet alleen hun dikte, maar ook hun textuur verschilt dus. Aan dergelijke pleisters kunnen pigmenten worden toegevoegd en er kunnen speciale methoden voor het aanbrengen ervan worden gebruikt. Op die manier kunnen interessante effecten worden bereikt.
Wanneer een mortel nodig is voor meer taken, worden speciale pleisters gebruikt. Door de juiste toeslagstoffen bij te mengen en bepaalde verhoudingen van het mengsel te gebruiken, kunnen eigenschappen als waterdichtheid, hittebescherming of bescherming tegen schadelijke straling worden bereikt. Speciale pleisters worden niet alleen gebruikt voor afwerking, maar ook voor isolatie.
Fijne pleisters vormen ook een belangrijke groep. Hier kunnen we stucwerk onderscheiden, dat wordt gebruikt in exclusieve interieurs en waarvan de decorativiteit berust op zijn ongewone gladheid. Een interessante afwerking kan ook stucwerk zijn. Het wordt gebruikt voor decoratieve elementen, die opvallen door een gevarieerde textuur op de muur. Stucwerk wordt gemaakt van polystyreen en vastgezet met mortel. Een ander type stucwerk wordt gemaakt met behulp van Venetiaans plamuur. Ze worden gemaakt door deftige doekjes te maken en dan uit te strijken. Een even decoratieve techniek is sgraffito. De methode om decoraties op de muur aan te brengen is hier gebaseerd op het aanbrengen van verschillende lagen en het afschrapen van de vorige voordat ze droog zijn, waardoor kleurrijke patronen ontstaan.
Hoe breng je het pleister aan?
Stap één: Bereid de ruimte voor op de werkzaamheden, d.w.z. bescherm de ramen en deurkozijnen met schilderfolie. Dit is zelfs nodig als het houtwerk nog niet is geïnstalleerd. Door tocht in de kamer droogt het mengsel sneller, wat ongunstig is omdat het gips dan niet goed bindt. Bovendien moeten de hoeken van de muren worden afgeplakt om beschadiging te voorkomen. Het is ook nodig de grond voor te bereiden, d.w.z. de toestand ervan te beoordelen. Het moet glad, gelijkmatig, vlak en droog zijn. Gebruik een metselhamer om eventuele uitstulpingen te verwijderen.
Stap twee: het oppervlak van het pleisterwerk bepalen. Dit wordt gedaan voor pleisters met drie lagen. Eerst moet de zogenaamde horizon worden bepaald. Om dat te doen, sla je een spijker in een precies bepaalde positie. Hij moet 25-30 cm van het plafond en de hoek van de kamer verwijderd zijn en 1,5-2 cm uitsteken, wat de dikte van de hele pleisterlaag is. De positie ervan wordt vervolgens toegepast op andere hoeken van de kamer, met behulp van een waterpas.
Wanneer de omtrek klaar is, moet de omtrek van het bepleisterde oppervlak worden bepaald. Dit wordt gedaan met behulp van een schilderstaf en waterpas. Gebruik een stok van ongeveer 2 m lang en beweeg die geleidelijk horizontaal, waarbij u telkens een spijker in het uiteinde van de stok steekt. Een alternatieve manier om het oppervlak van het pleisterwerk af te tekenen is met behulp van een laser. Het is veel eenvoudiger en sneller, maar vereist de aanschaf van dit apparaat.
Stap drie: het uitvoeren van het ruwe gietstuk, de toeslag en het gladmaken. Simpel gezegd, dit is het leggen van elke opeenvolgende laag. Voor het ruwe gips gebruiken wij een mortel met een goede hechting die de ondergrond sterk zal verbinden met het volgende aangebrachte pleisterwerk. Eigenlijk is de aanbrengtechniek voor elke laag hetzelfde. Met een troffel wordt de mortel langs de verticale as van boven naar beneden bewogen en vervolgens gladgestreken.Bij gipspleister wordt slechts één laag aangebracht, terwijl bij kalkcementmortel drie keer moet worden gewacht met drogen en het aanbrengen moet worden herhaald.
De deklaag wordt aangebracht op het reeds uitgeharde pleisterwerk, maar vóór het begin van de werkzaamheden moet het bepleisterde oppervlak met water worden besproeid. Als het gips uit twee lagen bestaat, is dit het einde van het werk, en als het uit drie lagen bestaat - moet u beginnen met het leggen van de afwerklaag. Het doel van de afwerkingslaag is het oppervlak te egaliseren en minder ruw te maken. In dit stadium kunt u de muur ook structureren met structuurpleister.
Noodzakelijk gereedschap voor pleisterwerk
Een troffel of schilderstaf is een onmisbare hulp. In plaats daarvan kunt u ook een pleisteraggregaat of een pleisterpisolet gebruiken. Het is een relatief duur stuk gereedschap, maar het versnelt de afwerking aanzienlijk. Het moet met de grootste voorzichtigheid worden gebruikt, aangezien het apparaat onder hoge druk werkt, waardoor er een groot risico op letsel bestaat. Een troffel kan ook nuttig zijn bij het gladstrijken van pleisterwerk. Een waterpas is ook noodzakelijk, en als het mogelijk is, is het de moeite waard een laser te gebruiken. Als het werk in een hoge ruimte wordt uitgevoerd, mag u een ladder niet vergeten.
Het gladmaken van pleisterwerk kan aanzienlijk worden versneld als u een pleisterschuurmachine gebruikt. Schuurmachines type "giraffe", gekenmerkt door het feit dat de kop op een verlengarm is geplaatst, worden steeds populairder. Hierdoor kan iemand die lava-afwerkingswerkzaamheden uitvoert, zelfs zeer hoge plaatsen bereiken zonder platforms of ladders te hoeven beklimmen.
Het is noodzakelijk om geschikte werkkleding voor te bereiden. Een veiligheidsbril, een stofmasker en handschoenen helpen bij de bescherming tegen verwondingen. Stof dat in de ogen en longen terechtkomt, is niet alleen een gevaar op het moment van het werk, het kan ook op lange termijn schadelijke gevolgen voor de gezondheid hebben. Het is het beste kleding te dragen met lange mouwen en pijpen, en niet te los. Het is ook goed om stevig schoeisel te dragen.