Jaarlijks ondergaan veel mensen in de wereld koolmonoxidevergiftiging. De oorzaak van het lekken van koolmonoxide zijn defecte openhaardinstallaties en niet-afgedichte verwarmingstoestellen. Het installeren van koolmonoxidedetectoren is de enige manier om gevaarlijke concentraties koolmonoxide in de ruimtes te detecteren. Welke detector te kiezen om ons en andere leden van het huishouden adequaat te beschermen? Lees zeker onze adviezen.
Koolmonoxidemelder - hoe werkt het?
De koolmonoxidemelder is een klein en gebruiksvriendelijk apparaatje dat constant de lucht in de kamer bewaakt. Wanneer koolmonoxide in het gebouw lekt, informeert de sensor de leden van het huishouden hierover. Kolendamp is buitengewoon gevaarlijk, het wordt de stille moordenaar genoemd omdat het kleurloos, geurloos en smaakloos is, en daarom is het zo moeilijk te detecteren. De detector controleert of de gasconcentratie in de kamer niet hoger is dan de toegestane norm, die doorgaans 15% is.
Het belangrijkste onderdeel van de koolmonoxidedetector is de chemische of elektrochemische sensor. Het bevat stoffen die reageren op koolmonoxide in de lucht. De ontvangen gegevens worden geanalyseerd door een microprocessor, die indien nodig een alarm activeert. Koolmonoxidemelders zijn uitgerust met een luidspreker die een geluidssignaal afgeeft. Sommige producten hebben ook een lichtsignaal.
Waar installeer ik de koolmonoxidesensor?
Koolmonoxidemelders zijn een apparaat dat niet veel ruimte in beslag neemt. Sensoren moeten altijd worden geïnstalleerd in overeenstemming met de instructies van de fabrikant, aangezien de constructie van een bepaald product mogelijk een specifieke installatiemethode vereist. Ongeacht het type sensor zijn er echter altijd een paar basisregels die u moet volgen.
Koolmonoxidemelders mogen nooit in dode zones worden geïnstalleerd, d.w.z. op plaatsen waar geen voldoende luchtcirculatie is. Dergelijke zones bevinden zich ongeveer 20 cm van het plafond en direct naast de vloer. Ook plaatsen die zijn blootgesteld aan tocht en sterke luchtbewegingen worden niet aanbevolen. De sensoren vervullen hun functie niet bij de ventilatieroosters, ramen, deuren of ventilatoren. Ook het plaatsen van koolmonoxidemelders op beschutte plekken is geen goed idee. Kasten en planken die de sensor bedekken, kunnen de werking ervan verstoren en de tijdige detectie van hoge gasconcentraties verhinderen. Deze apparaten zijn ook niet bedoeld voor plaatsen die worden blootgesteld aan huishoudelijke chemicaliën, stof of vet. Koolmonoxidedetectoren mogen niet erg dicht bij de oven worden geïnstalleerd, omdat op deze plaats de concentratie koolmonoxide soms tijdelijk toeneemt, wat een volkomen normaal proces is.
De meeste modellen werken goed in ruimtes waar de temperatuur tussen de 3 en 45 ° C ligt. U zult er echter ook vinden die goed werken op plaatsen waar de temperatuur varieert van -20 tot 75 ° C. De meeste koolmonoxidemelders werken naar behoren in ruimtes met een luchtvochtigheid tussen 10% en 90%.
Koolmonoxidemelders worden meestal aan de muur geplaatst, op een hoogte van 150-180 cm, op plaatsen met een goede luchtcirculatie, tot 5 meter van het verwarmingsapparaat. In de slaapkamer moeten ze lager worden geïnstalleerd, maar op een hoogte van meer dan 70 cm vanaf de vloer. Koolmonoxidemelders moeten in elke kamer met een open haard, boiler of kachel aanwezig zijn. Het is ook de moeite waard om ze bij fornuizen en gasflessen te installeren. Hierdoor is het opsporen van gaslekken veel sneller mogelijk voordat deze zich zelfs door het gebouw verspreiden.
Gecertificeerde koolmonoxidemelder
Wil je een koolmonoxidemelder kopen die jou en andere gezinsleden beschermt in geval van koolmonoxidelekkage? Zorg ervoor dat u een gecertificeerde sensor selecteert. Een model van goede kwaliteit moet voldoen aan de norm PN-EN 50291. Producten zonder de juiste goedkeuringen mogen niet zomaar worden gekocht, omdat ze nutteloos zijn. Een goede koolmonoxidemelder is niet duur en een vervalsing is meestal 5-10 € goedkoper. Voor zo'n kleine en schijnbare besparing is het zeker niet de moeite waard om het leven van u en uw dierbaren op het spel te zetten.
Welk type voeding moet ik kiezen?
Koolmonoxidesensoren kunnen netstroom of op batterijen werken. Modellen met batterijvoeding zijn veel handiger, omdat hun installatie niet afhankelijk is van toegang tot een stopcontact. Er is ook geen risico dat de detector wordt uitgeschakeld in het geval van een stroomstoring. U moet er echter aan denken om de batterij regelmatig te vervangen - ten minste eenmaal per zes maanden. Zo'n draadloos model plaats je aan de muur door hem aan haringen te bevestigen of op een kastje te plaatsen. Eventueel verplaats je hem ook gemakkelijk naar een andere kamer.
Extra functies van koolmonoxidedetectoren
Koolmonoxidesensoren kunnen ook in de vorm van hybriden zijn, als 2-in-1- of 3-in-1-apparaten. Ze combineren vervolgens de functies van een gas-, koolmonoxide- en rookmelder.
Sommige modellen kunnen worden geïntegreerd met andere apparaten en worden aangesloten op het alarmsysteem. Ze kunnen echter niet autonoom functioneren. Dergelijke sensoren worden gekenmerkt door een hoge gevoeligheid. Bij een alarm kunnen ze een noodmelding sturen via sms of via de app. Deze oplossing is vooral belangrijk voor mensen die vaak niet thuis zijn.
Zal sigarettenrook de koolmonoxidemelder activeren?
Rokers zijn vaak bang dat sigarettenrook het alarm zal afgaan, daarom installeren ze liever geen koolmonoxidedetector. Deze angst is volkomen ongegrond, aangezien deze rook niet genoeg koolmonoxide bevat om de werking van het apparaat te beïnvloeden.
Koolmonoxidesensor - waar moet ik op letten?
Let bij het kiezen van een koolmonoxidesensor allereerst op of het apparaat over de benodigde certificaten en goedkeuringen beschikt. Alleen een dergelijk product kan u waarschuwen als er koolmonoxide ontsnapt. Een certificaat volgens PN-EN 50291 moet worden afgegeven door een onafhankelijke instantie, zoals BSI, TUV of CNBOP. Het is belangrijk dat de sensor luid genoeg is. Het moet door het hele gebouw worden gehoord, zodat degenen in andere kamers de kans krijgen om te reageren. Apparaten zenden in de regel geluid uit met een volume van 80 - 90 dB. Het is goed als koolmonoxidesensoren ook waarschuwingslichtsignalen afgeven. Sommige modellen zijn bovendien uitgerust met LCD-displays waarmee u het gasconcentratieniveau kunt aflezen. Door de leesbaarheid kun je bepalen hoe groot het gevaar is.
De levensduur van het apparaat en de garantieperiode zijn ook uiterst belangrijke parameters. De meeste aangeboden apparaten zijn uitgerust met elektromechanische sensoren waarvan de duurzaamheid wordt bepaald voor een periode van 2 tot 10 jaar. Gewoonlijk is de levensduur van de sensor hetzelfde als de garantieperiode. Na het verstrijken van de garantieperiode moet het apparaat worden vervangen. Houd hier rekening mee bij de aanschaf van een koolmonoxidemelder. U zult een apparaat met een levensduur van twee jaar tot vijf keer in 10 jaar moeten vervangen. Reken daarom goed uit of het iets goedkopere model met 2 jaar garantie in de loop der jaren ook daadwerkelijk goedkoper zal zijn dan het iets duurdere product met 10 jaar levensduur.