Hoe werkschoenen kiezen voor werk op de bouwplaats?
10-02-2021Hout is een grondstof met een enorm scala aan toepassingen. De manier waarop het wordt gebruikt, hangt niet alleen af van de hardheid van een bepaalde houtsoort, maar ook voor een groot deel van de mate van vocht. Veel bouw-, renovatie- of afwerkingswerkzaamheden vereisen het gebruik van materialen met een bepaalde vochtigheidsgraad. Dankzij speciale en uiterst handige meters kunnen we vocht in enkele ogenblikken meten.
Houtvochtmeters - wie kan en moet ze gebruiken?
Iedereen kan houtvochtmeters gebruiken. Deze apparaten zijn compact en gebruiksvriendelijk. Professionals gebruiken ze in hun dagelijkse werk. Vochtmeters zijn vooral handig in de bosbouw, bij de productie van houtproducten en in de houtindustrie. Ze worden gebruikt door medewerkers en bouwinspecteurs, timmerlieden, houtbewerkingsbedrijven, dakdekkers, renovatieteams, ontsmettingsbedrijven en vloerwerkers.
In het dagelijks gebruik worden vochtmeters bijvoorbeeld gebruikt om het vochtgehalte van hout dat bedoeld is voor haardbrandstof te meten. Hoe lager het vochtgehalte van de grondstof, hoe efficiënter deze verbrandt en hoe hoger de calorische waarde. De meter is ook handig in een zagerij bij de aankoop van hout voor de bouw. Dankzij hen kunnen we er zeker van zijn dat de grondstof die we kopen van de juiste kwaliteit is. De houtvochtigheid voor de dakspanten moet 15 - 18% zijn. Als het iets hoger is, kan het worden gedroogd, maar als het meer dan 24% is, is het materiaal niet geschikt voor de constructie van de dakconstructie. Vloeren mogen niet meer dan 3% vocht bevatten en voor het afwerken van hout wordt een niveau tussen 5 en 8% aangegeven.
Houtvochtigheid - waar hangt het van af?
De absolute vochtigheidsgraad van hout beïnvloedt de geschiktheid voor gebruik in specifieke werken. Het vochtgehalte van de grondstof is afhankelijk van de wateropname, d.w.z. het vermogen om water op te nemen. De wateropname is afhankelijk van de vezeldichtheid - hoe hoger deze is, hoe langzamer het hout water opneemt.
De tweede factor die het vochtgehalte van het hout beïnvloedt, is het vermogen van het materiaal om vocht uit de lucht te absorberen, d.w.z. hygroscopiciteit. Hygroscopiciteit is afhankelijk van de houtsoort, omgevingstemperatuur en relatieve luchtvochtigheid. In de bouw wordt het beschouwd als nat hout met een vochtgehalte van meer dan 25%, geladen en droog hout heeft een luchtvochtigheid van 20 - 25%, luchtdroog 15% - 18% en servicedroog tot 15%.
Het vochtgehalte van het hout is ook afhankelijk van wanneer de boom is gekapt. Vers gekapt hout heeft een verschillende luchtvochtigheid, verschillend bij de kruin en verschillend bij de grond. Het deel bij de grond heeft de hoogste luchtvochtigheid en het middelste deel het minst. Naarmate de boom de kroon nadert, neemt de luchtvochtigheid toe. De tijd van het jaar is hier ook belangrijk. De laagste luchtvochtigheid komt voor in de winter.
Soorten houtvochtmeters
Er zijn twee soorten houtvochtmeters beschikbaar: resistief en capacitief. Weerstandsmeters meten het vochtgehalte met behulp van speciale sondes of spikes die in de grondstof worden geplaatst. Tijdens de meting worden de elektroden enkele centimeters diep in het materiaal geplakt. Het resultaat wordt verkregen door de weerstand te meten, d.w.z. de hoeveelheid weerstand die wordt verkregen wanneer de elektrische puls door het materiaal stroomt.
Weerstandsmeters zijn nauwkeuriger dan capacitieve meters, maar ook duurder dan deze. Capacitieve apparaten meten de vochtigheid niet-invasief. Ze zijn iets minder nauwkeurig, ze zijn goedkoper en hun constructie is veel eenvoudiger. Capacitieve meters meten de vochtigheid van een veel kleinere hoeveelheid grondstoffen, en alleen de buitenste laag van het materiaal wordt gemeten.
Hoe houtvochtigheid testen?
Voordat u met de meting begint, is het noodzakelijk om de juiste parameters voor een bepaalde houtsoort in te voeren. Ze staan vermeld in de gebruikershandleiding of op de achterkant van het apparaat. Bij duurdere meters zijn parameters in het geheugen opgeslagen voor maximaal 250 houtsoorten en de meest populaire minerale materialen. Bij sommige modellen kunt u ook de luchtvochtigheid en temperatuur meten. Ze kunnen ook de temperatuur berekenen waarbij waterdamp condenseert.
Vochtmeters kunnen worden uitgerust met naald- of hamerelektroden. De naaldelektroden steken rechtstreeks uit de meterbehuizing of bevinden zich aan de uiteinden van de draden die in de apparaathouder zijn gemonteerd. Hamermodellen meten dik constructiehout. Om de berekening te maken, volstaat het, afhankelijk van het model van het apparaat, om de elektroden in het hout te steken of ze op het materiaal te raken.
Het resultaat wordt weergegeven op de digitale lezer. De meetdiepte is meestal ongeveer 1 cm. Het meetbereik voor hout kan variëren van 6 tot 60% en voor minerale bronnen van 0,1 tot 15%. De nauwkeurigheid voor hout is ± 0,2%. Het meetbereik is afhankelijk van het model en type meter.
Houtvochtmeters - parameters
Vochtmeters verschillen niet alleen in constructie, maar ook in parameters. Andere apparaten zullen worden gebruikt door professionals die in hun werk met veel houtsoorten werken en vaak extreem nauwkeurige metingen nodig hebben, en andere apparaten door gewone gebruikers die de apparaten af en toe gebruiken, bijvoorbeeld bij het kopen van brandhout in een open haard. Bij het kiezen van een geschikte vochtmeter moet men zich in de eerste plaats laten leiden door het meetbereik van het apparaat, het type indicator, de nauwkeurigheid van de meting, evenals de kwaliteit van de afwerking en het type materialen dat is gebruikt om het apparaat te bouwen.
Het meetbereik kan verschillen afhankelijk van het apparaatmodel. We vinden onder hen meters met een bereik van 6 tot 60%, evenals die met een bereik van 6 tot 30%. De breedte van het bereik kan zich vertalen in de precisie van de meting. Naarmate het toeneemt, verslechtert de nauwkeurigheid van het apparaat vaak.
De meeste apparaten hebben digitale displays. Ze bieden een betere en nauwkeurigere aflezing dan analoge modellen. Naast het meetbereik wordt de nauwkeurigheid ook beïnvloed door het type apparaat en de kwaliteit ervan. Weerstandsmodellen zullen nauwkeuriger zijn dan capacitieve modellen. De meeste meters hebben een nauwkeurigheid tussen ± 0,2% en ± 0,3%. De betrouwbaarheid van de resultaten wordt ook beïnvloed door de omgevingstemperatuur en het gebruik van correctietabellen van fabrikanten.
Hoe de beste houtvochtigheidsmeter kiezen?
Vochtmeters verschillen in veel opzichten. Een correct geselecteerd apparaat zorgt voor voldoende nauwkeurigheid van de metingen en zal de gebruiker jarenlang van dienst zijn. De keuze van een meter moet in de eerste plaats afhangen van het type grondstof dat ermee wordt getest, de nauwkeurigheid van het apparaat, de omstandigheden waarin het zal worden gebruikt en het vereiste meetbereik.
Op plaatsen waar veel stof is en het apparaat wordt blootgesteld aan frequente mechanische schade, moeten ze ook een duurzame behuizing hebben met een passende dichtheid. Voor professioneel gebruik zullen duurdere weerstandsmodellen beter zijn.
De meeste standaard modellen vochtmeters zijn ontworpen om slechts enkele houtsoorten te meten. Als ze vaak worden gebruikt bij werken met veel houtsoorten, moeten meer geavanceerde modellen worden geselecteerd. Deze apparaten kunnen ook worden gebruikt om het vochtgehalte van papier, kruiden, tabak of zaagsel te meten.