Werken op een bouwplaats vereist het gebruik van geschikt schoeisel dat de voeten van de werknemer beschermt tegen lekrijden, stoten en de effecten van bouwchemicaliën. Werk- en veiligheidsschoeisel van goede kwaliteit verhoogt niet alleen de veiligheid op de bouwplaats, maar is ook comfortabel, duurzaam en zorgt voor voldoende luchtcirculatie. In stationaire en online winkels vind je veel modellen werkschoenen die niet alleen verschillen in vorm en maat, maar ook in beschermingsomvang, type constructie en de risico's waartegen ze beschermen. Onjuist gekozen, zwaar, te strak of te los schoeisel zorgt ervoor dat werknemers deze belangrijke bescherming opgeven, die bij een ongeval tragisch kan aflopen. In dit artikel leert u hoe u werkschoenen voor bouwplaatsen kiest, zodat ze functioneel, comfortabel en duurzaam zijn in de moeilijke omstandigheden op bouwplaatsen.
Werkschoenen zijn onderverdeeld in drie categorieën, die verschillen in ontwerp en beschermende eigenschappen. Werkschoenen (O) zijn bedoeld voor werk waarbij teenbescherming niet nodig is, maar alleen om de voet te beschermen tegen werkgerelateerde verwondingen. Beschermde schoenen (P) bieden dankzij hun constructie extra bescherming van de tenen tegen stoten met een energie tot 100 J. De voorkant van dergelijke schoenen is versterkt dankzij de ingebouwde neuskap van hard en duurzaam materiaal. Veiligheidsschoeisel (S) is het meest schokbestendig. Het is bestand tegen twee keer zoveel impactenergie als veiligheidsschoenen.
Elke werknemer moet zijn uitgerust met werkschoenen die hem het hoogste beschermingsniveau garanderen tijdens de uitgevoerde werkzaamheden. De beschermende eigenschappen van werkschoenen worden bepaald door drie normen: EN ISO 20345, EN ISO 20346 en EN ISO 20347. Op basis van de classificatie en uw eigen behoeften, kunt u gemakkelijk het beste schoeisel voor u kiezen.
Volgens de EN ISO 20347-norm zijn professionele schoenen onderverdeeld in vijf categorieën, die elk de kenmerken van de vorige hebben en een extra eigenschap die de kwaliteit van het product verbetert. Categorieën professionele schoenen:
De norm EN ISO 20346 verdeelt veiligheidsschoenen in zes categorieën, die elk verbeterd zijn ten opzichte van de vorige. Veiligheidsschoenen kunnen we onderverdelen in de volgende categorieën:
In overeenstemming met EN ISO 20345 is veiligheidsschoeisel onderverdeeld in zes categorieën. Elke volgende categorie heeft ook de eigenschappen van de vorige. Afdeling veiligheidsschoenen:
Bij het kiezen van werkschoenen voor een bouwplaats, moet u eerst de eigenschappen definiëren die ze moeten hebben, evenals het type schoeisel. Bij het werk van een bouwvakker zullen laarzen en schoenen met een neus, anti-lek binnenzool, antislip, ondoordringbaar en bestand tegen wateropname goed werken. Werkschoenen voor de bouwplaats moeten niet alleen veiligheid bieden, maar ook comfort en gebruiksgemak, ongeacht de omstandigheden op de bouwplaats.
Op bouwplaatsen kom je vaak uitstekende spijkers tegen, die zeker door gewone schoenen die elke dag gedragen worden, zullen doorboren. Daarom moeten de zolen van werkschoenen dik zijn en van geschikte materialen zijn gemaakt. De meest voorkomende zijn kunststoffen zoals polyurethaan (PU) en nitrilrubber (NITRIL). De eerste wordt gekenmerkt door een thermische weerstand tot 100oC, is duurzaam en bestand tegen beschadiging. Door het gebruik van een dubbele laag polyurethaan (PU / PU of PU2D) is de zool nog beter bestand tegen lekrijden. Sommige modellen werkschoenen zijn gemaakt van twee lagen. De eerste is nitrilrubber dat bestand is tegen chemische factoren, en de tweede - de binnenste, bestand tegen mechanische schade, polyurethaan.
Even belangrijk zijn de materialen waarvan de bovenkant van de werkschoen is gemaakt. Meestal is het plastic, textiel (bijv. Softshell) of leer. Soms worden combinaties van verschillende materialen gebruikt. Leer is het meest duurzame, resistente en comfortabele materiaal. Textielmaterialen zorgen voor voldoende ventilatie en thermische eigenschappen van de schoen. Anderzijds maken kunststoffen het mogelijk om specifieke eigenschappen te verkrijgen die het gebruikscomfort en de weerstand van schoeisel tegen externe factoren verbeteren.
Werkschoenen moeten zijn uitgerust met een geschikte binnenzool die past bij de voet en bestand is tegen temperaturen, perforaties en schaafwonden.
Bij sommige werken moeten werkschoenen ook extra eigenschappen hebben, bijvoorbeeld wanneer er bij lage temperaturen wordt gewerkt, is het vaak nodig om extra geïsoleerd schoeisel te gebruiken als de werknemer in contact komt met elektriciteitsschoenen. Het basisselectiecriterium moet altijd zijn om het schoeisel af te stemmen op de omstandigheden en gevaren van een specifieke werkplek. Werknemers dragen werkschoenen vele uren, dus het is de moeite waard ervoor te zorgen dat ze comfortabel zijn en de juiste maat hebben. Als ze de benen beklemmen en wrijven, zal de werknemer snel ontslag nemen, wat ernstige gevolgen kan hebben bij een ongeval, dat gemakkelijk te vinden is op bouwplaatsen.
Goed onderhoud van werkschoenen heeft invloed op de constructie van het product en verbetert het gebruikscomfort. Vóór het eerste gebruik is het de moeite waard om de schoenen te beschermen met een speciale impregnering die is geselecteerd voor het type materiaal waarvan de schoenen zijn gemaakt. Het is ook belangrijk om uw schoenen regelmatig schoon te maken, volgens de aanbevelingen van de fabrikant. Door de juiste zorg en onderhoud van schoenen gaat het jarenlang mee zonder bang te hoeven zijn hun eigenschappen te verliezen.
Passende werkschoenen voor de bouwplaats zouden de noodzakelijke uitrusting moeten zijn voor elke bouwer. Mensen die op bouwplaatsen werken, worden aan tal van gevaren blootgesteld, en speciaal schoeisel helpt sommige ervan te vermijden.