Hoe kan je hout frezen? De bovenfrees Bosch GOF 1250 LCE - Test
04-04-2016Freesmachines worden gebruikt voor het bewerken van vlakke oppervlakken, het vormen van groeven, schroefdraad of tandwielen. Ze zijn ook nuttig wanneer u groeven of versieringen moet maken in hout, metaal. Wat zijn de toepassingen van de verschillende types freesmachines?
Wat is een freesmachine?
Het hart van een freesmachine is de frees, die in beweging wordt gezet. Het materiaal zelf beweegt in de freesmachine in een rechte, gebogen of aanvoerende beweging. Het type en de vorm van de frees beïnvloeden de vorm van de sponning.
Met de freesmachine kan een grote verscheidenheid aan taken worden uitgevoerd - inkepingen, groeven, gleuven, lamellen. Het is een zeer veelzijdig gereedschap, een must-have in elke professionele werkplaats. Freesmachines zijn ook gebruikelijk in hobbywerkplaatsen, en je hebt niet veel ervaring of speciale vaardigheden nodig om ze te gebruiken.
Freesmachines kunnen worden gebruikt in hout, metaal, tegels en beton. Zij zijn doeltreffend voor het snijden van vormen, het afronden en afschuinen van randen, doorboringen en blindboren, snijden en kopiëren van onderdelen.
Freesmachines - welke types zijn er?
Er zijn vele soorten freesmachines op de markt, die worden onderverdeeld naar: constructie, functie of toepassing.
Op basis van het aantal spindels kunnen we een onderscheid maken tussen de volgende freesmachines:
Met betrekking tot de locatie van de spindels:
Door constructie:
Op functie:
Dit is een zeer algemene indeling en een fractie van de soorten freesmachines die op de markt te vinden zijn. Met zo'n grote keuze is het gemakkelijk om een machine te vinden die aan individuele behoeften voldoet. Voor professioneel gebruik, voor metaalbewerking, wordt vaak gekozen voor CNC-machines die kunnen worden geprogrammeerd. De operator moet beschikken over een uitgebreide kennis die wordt bevestigd door certificering of opleiding. Ook courant zijn 2-in-1 machines, boor- en freesmachines, speciaal aanbevolen voor doe-het-zelvers. Zij hoeven geen twee verschillende gereedschappen te kopen die zij niet vaak gebruiken - zij kunnen gewoon investeren in één toestel van goede kwaliteit.
Toepassing van een bovenfreesmachine
De meest voorkomende groep zijn bovenfreesmachines, waarvan de spindel zich boven van de werktafel bevindt. Ze zijn veel veiliger dan onderfreesmachines, dus ze worden vooral aanbevolen voor beginners en amateurs-doe-het-zelf-enthousiastelingen. Routers zijn ook populair in timmerwerkplaatsen.
Zij worden gebruikt voor inwendig of uitwendig frezen over het gehele oppervlak van het werkstuk. De toepassing van de bovenfrees is uitgebreid, want hij wordt gebruikt voor het bouwen van meubels, het maken van decoratieve elementen, goten, scharniergaten en vinnen.
Boven freesmachines hebben vaak de mogelijkheid om aan een werktafel te worden bevestigd. Veel mensen gebruiken ze op deze manier.
Gebruik van een freesmachine met lage spindel
Freesmachines met een lage spindel zijn meer gespecialiseerde apparaten waarvan de bediening ervaring en kennis vereist. De spindel bevindt zich onder de tafel, wat meer mogelijkheden biedt voor materiaalbewerking. Door de plaatsing van de spindel onderaan de machine kan de bediener verwondingen oplopen door het uittrekken van het werkstuk. Ze zijn zwaarder en hebben meer vermogen dan bovenspil freesmachines.
Freesmachines met lage spindel zijn ideaal voor het maken van complexe werkstukken en voor het frezen van profielen, dat in de volgende fasen verloopt: voorbewerken, halfbewerken, halfafwerken en afwerken. Toepassingen van de lage spindel frees in timmerwerk omvatten: het maken van ingewikkelde groeven, gaten, groeven, verbindingen tussen planken. Het wordt het meest gebruikt in de meubelmakerij, de houtbewerkingsindustrie en zelfs in de bosbouw.
Freesmachine parameters om op te letten
De freesmachine wordt hoofdzakelijk gekozen op grond van het soort werk dat moet worden verricht. Een paar parameters, ongeacht het type machine, verdienen bijzondere aandacht:
Bij de aankoop van een freesmachine is het belangrijk na te gaan voor welk doel ze zal worden gebruikt en in welke materialen u zal werken. En als u niet weet welke apparatuur u moet kiezen, neem dan gerust contact op met onze klantenservice op rotopino.nl